Het Europees kampioenschap voetbal 2020 van de UEFA is op 18 juni van start gegaan in Rome, nadat het een jaar was uitgesteld vanwege de COVID-19 pandemie. Het evenement zal duren tot 11 juli. Een derde van de sponsors van het toernooi zijn Chinese bedrijven, wat doorheen Europa tot bezorgdheid heeft geleid.
Vier grote Chinese bedrijven, waaronder Hisense, Alipay, Vivo en Tiktok, behoren tot de 12 sponsors van de Euro Cup, waarmee China de grootste financier van het evenement is, gevolgd door Rusland. Andere sponsors zijn Amerikaanse bedrijven en bedrijven uit de Arabische wereld. Volkswagen is het enige Europese bedrijf onder de sponsors.
De Euro Cup wordt zowel in Europa als in Azië goed bekeken. De sponsoring helpt de minder bekende Chinese bedrijven aan zichtbaarheid op een internationaal podium, aangezien hun uithangborden overal te zien zijn en hun reclamespots tijdens het evenement voortdurend in de stadions en op de televisie spelen.
De spreekbuis van het Chinese regime beschouwt dit als een overwinning voor China en verklaarde: “COVID-19 en geopolitiek zullen merken er niet van weerhouden om via sponsoring mondiaal te gaan.”
De sponsoring door bedrijven uit autoritaire landen baart echter zorgen in Europa. Zwitserse media meldden dat de Europese waarden in het evenement niet worden vertegenwoordigd door de sponsorende bedrijven. “De UEFA staat al heel ver van haar kijkers af”, zegt de Düsseldorfse mediadeskundige Thomas Koch in de reportage.
Bovendien zijn de Chinese en Russische bedrijven dubieus, maar toch accepteert de UEFA in wezen “vuil geld” van hen. Zowel Hisense als Vivo worden ervan beschuldigd voordeel te halen uit het gebruik van dwangarbeid van Oeigoeren in Xinjiang.
De UEFA (de Unie van Europese voetbalbonden) zegt dat zij zich niet met politiek bezighoudt, maar bij de keuze van sponsors het beste bod op de markt aanvaardt.
De Duitse federale commissaris voor startende ondernemingen waarschuwde: “Het gaat nog steeds om voetbal. Voor sommige sponsors, bijvoorbeeld uit China en Rusland, kunnen ook politieke en strategische aspecten op de voorgrond staan.”
Er is ook een clausule in de contracten die verwijst naar sociale verantwoordelijkheid, zo wezen de Zwitserse media uit, maar de UEFA lijkt geen minimumnormen voor sponsors te hanteren.
China was ook de grootste sponsor voor het WK voetbal van 2018, ook al kwalificeerde het Chinese team zich niet voor deelname.
Origineel gepubliceerd door The Epoch Times (23 juni 2021): Chinese Companies Make Up 1/3 of Euro Cup 2020 Sponsors, Causing Concerns in Europe